Fredrika Wilhelmina Carstens (Stichaeus) – Een opmerkelijke Finse auteur

Welkom bij ons uitgebreide artikel over Fredrika Wilhelmina Carstens (Stichaeus), een bekende Finse auteur die een blijvende invloed heeft gehad op de Finse literatuur. In dit artikel verkennen we haar leven, haar opmerkelijke werken en haar bijdrage aan het literaire landschap van Finland. Ga met ons mee op een fascinerende reis door het leven van deze opmerkelijke vrouw.

Vroeg leven en achtergrond

Fredrika Wilhelmina Carstens, geboren als Stichaeus, werd geboren op 5 juni 1808 in Naantali, Finland, in een Fins-Zweedse familie. Ze was de dochter van Johan Fredrik Stichaeus en Fredrika Eleonora Ekholm. Haar vader was in die tijd gouverneur van de provincie Häme. De familie Carstens behoorde tot de burgerlijke Zweedstalige gemeenschap in Finland.

Jeugd

Tijdens haar jeugd ging Wilhelmina Carstens naar een meisjesinternaat in Helsinki en er wordt aangenomen dat ze ook enige tijd in Stockholm heeft doorgebracht. Op 21-jarige leeftijd trouwde ze met Carl Adolf Otto Carstens, een officier in het leger. Na hun huwelijk vestigde het echtpaar zich in Dampbacka, een landgoed in de buurt van Porvoo. Ze kregen in totaal zeven kinderen, één dochter genaamd Hilda en zes zonen: Constantin, Alfred, Wilhelm, Fredrik en de tweeling Sten en Carl.

Literaire bezigheden en de publicatie van “Murgrönan (De Klimop – een intrigerend liefdesverhaal met een prachtig portret van de samenleving)
Wilhelmina Carstens was in de jaren 1830 aanvankelijk niet actief op het openbare literaire toneel. In 1840 leverde ze echter een belangrijke bijdrage aan de Finse literatuur met de publicatie van haar roman “Murgrönan” (De Klimop). Deze roman, geschreven in het Zweeds, was de eerste roman die in Finland werd gepubliceerd. Het werd anoniem uitgegeven, maar het was algemeen bekend dat Carstens de auteur was.

“Murgrönan” is een briefroman geschreven in de vorm van brieven, waarin de hoofdpersoon, Mathilda, het tragische liefdesverhaal vertelt van een jonge vrouw genaamd Rosa en haar eigen verhaal, dat eindigt met een conventioneel happy end. Carstens toonde haar literaire bekwaamheid door poëzie in het verhaal te verwerken en verwijzingen te maken naar de beroemde Zweedse dichter Johan Ludvig Runeberg. De roman bevat ook satirische portretten van de samenleving en secundaire personages, die Carstens’ scherpe observatievaardigheden laten zien.

Hoewel het de eerste Finse roman was, werd “Murgrönan” destijds niet goed ontvangen. Carstens kreeg kritiek vanwege haar geslacht, omdat schrijven in die tijd als een ongepaste bezigheid voor vrouwen werd beschouwd. De publicatie van de roman bracht Carstens veel verdriet en ze kreeg de bijnaam “Muratti” (Ivy) in haar lokale gemeenschap.

Later leven en nalatenschap

Na de dood van haar man in 1842 kreeg Carstens te maken met financiële uitdagingen en moest ze haar kinderen onderhouden. Ze worstelde om de eindjes aan elkaar te knopen en nam verschillende zakelijke ondernemingen, waaronder het beheer van een houtzagerij en het bezit van het landhuis Koskenkylä. Ondanks haar inspanningen had ze financiële problemen en kon ze haar schulden niet volledig afbetalen.

Carstens wijdde zich ook aan liefdadigheid, ze organiseerde evenementen om geld in te zamelen en steunde filantropische doelen. Met haar inspanningen bracht ze een aanzienlijke hoeveelheid geld bij elkaar en dit droeg bij aan het welzijn van mensen in nood.

Wilhelmina Carstens overleed op 13 april 1888 in Helsinki op 79-jarige leeftijd. Haar dood betekende het einde van een leven vol literaire prestaties en een moedige geest die de maatschappelijke normen uitdaagde. Ze liet een rijke literaire erfenis achter en haar bijdragen aan de Finse literatuur zijn in de loop der tijd steeds meer erkend.

De herontdekking van “Murgrönan

Jarenlang bleef “Murgrönan” grotendeels vergeten en werd er weinig aandacht besteed aan het werk van Carstens. Tegen het einde van de 20e eeuw begonnen feministische literatuurwetenschappers echter het belang van haar roman te erkennen. In 2007 werd “Murgrönan” eindelijk in het Fins vertaald en gepubliceerd als “Muratti”, waardoor het baanbrekende werk van Carstens bij een breder publiek bekend werd.

De literaire reis van Wilhelmina Carstens, hoewel gekenmerkt door uitdagingen en onderwaardering in haar tijd, is een belangrijk onderdeel geworden van de Finse literatuurgeschiedenis. Haar toewijding aan het schrijven en haar baanbrekende roman hebben haar positie als een belangrijke figuur in de Finse literatuur verstevigd.

Bronnen:

Geni.com: Fredrika Wilhelmina Carstens (Stichaeus) (1808 – 1888)
Finse Nationale Biografie Online: Carstens, Fredrika Wilhelmina (1808-1888)

Lees The Ivy hier in het Engels

Nicole

Related Posts

Machiavelli’s literaire invloed en nalatenschap

Machiavelli’s literaire invloed en nalatenschap

Ethiek in de politiek: Machiavelli's literaire invloed en filosofische ideeën Inleiding Ethiek en politiek zijn door de geschiedenis heen onderwerpen geweest van diepgaand filosofisch onderzoek. Hoewel er in de Renaissance niet veel vooraanstaande moraalfilosofen...

Ethiek vs. Realpolitik: Het dilemma van Machiavelli

Ethiek vs. Realpolitik: Het dilemma van Machiavelli

Ontrafeling van Machiavelli's Perspectieven: Ethiek in de politiek, het debat over Realpolitik en moreel bestuur Inleiding In deze diepgaande verkenning duiken we in het complexe filosofische landschap van Niccolò Machiavelli, waarbij we ons richten op de...

Machiavelli’s politieke filosofie

Machiavelli’s politieke filosofie

Fides Legals onderzoekt de politieke filosofie van Machiavelli en de invloed ervan op leiderschap en machiavellisme Bij Fides Legals duiken we in de diepten van de politieke filosofie, op zoek naar de opmerkelijke bijdragen van invloedrijke denkers door de...

Comments

0 reacties

Geef een reactie